Quick Basic – Bölüm 1

Quick-Basic Kursu
Bölüm 1 : QuickBasic’e Giriş

Bu kurs sizin bir QuickBasic derleyicisine ve editörüne sahip olduğunuzu varsaymıştır. Burada anlatılacak olanlar QuickBasic v4.5 ‘a göredir. QuickBasic’in daha kısılmış bir sürümü olan QBASIC v1.1 MS-DOS un son sürümlerinde beraber kurulmaktaydı. Sisteminizde DOS yüklü değilse QBASIC.EXE olmayabilir.
Windows 95 CD nizdeki \OTHER\OLDMSDOS\ klasörünüze açıp QBASIC.EXE yi C:\WINDOWS\COMMAND\ klasörünüze kopyalayın. Qbasic’in, QuickBasic den kısılmış olan en önemli özelliği dosyayı derleyip EXE haline getirememesidir.
Win95 CD niz yoksa ftpsearch.lycos.com , www.yahoo.com , www.altavista.com , www.google.com gibi arama sitelerine bağlanıp qbasic.exe yi aratıp bulun ve sisteminize kopyalayın.

Ben hazırı seven arkadaşlar için buraya QuickBasic 7.1 versiyonunu koydum.

NOT: Bu kursta QuickBasic kelimesi yerine kısaca Qbasic kullanılacaktır. Ayrıca, QuickBasic’ i nerde bulacağınız hakkında bana soru sormayın. Dikkatli okuyun..

BASIC nedir?

BASIC kelimesi Beginners All-Purpose Symbolic Instruction Code kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş bir kelimedir. Genel amaçlı yeni başlayanlar için bir programlama dilidir. Öğrenmesi kolay, yüksek seviyeli bir dildir. Basic kodları bir derleyici ile çalıştırılabilir(.EXE) ye dönüştürülebilir.

QuickBasic editörünün kullanımı

QuickBasic paketini bilgisayarınıza kurduğunuzda ; dos komut satırında

QB

yazıp ENTER’e bastığınızda karşınıza basic programınızı yazmanız için bir editör programı yükler. Dos un EDIT ine benzer özelliklere sahiptir. Basic programınız yazdıktan sonra F5 tuşu ile çalıştırabilirsiniz. Programın çalışması bitince herhangi bir tuşa basarak, program hala çalışıyorsa CTRL-PAUSE tuşlarına basarak programın çalışmasını durdurup editöre dönebilirsiniz.
Not: QBASIC kullananlar komut satırında QBASIC yazarak çalıştıracaklar.

UYGULAMA:
dos komut satırında qb yazıp enter tuşuna basarak qbasic editörünü çalıştırın. Aşağıdaki resimde olduğu gibi editöre yazın.

Klavyeden F5 tuşuna basarak yazdığımız basic kodunun çalışmasını sağlayın. Bir problemle karşılaşmazsanız ekranındaki yazılar temizlenecek ve ekranın ilk satırında
yazacak. Editör ekranına dönmek için herhangi bir tuşa basın.
Not: ‘ (ayırma) işaretinden sonra yazılanlar açıklama içindir, yazılmasa da olur.

Qbasicde satır numaraları

Satır numaraları gereksizdir. Ama kullanabilirsiniz de. Kullanırsanız; numaraların birbirini takip etmesi şart değildir. QBasicde satır numaraları yerine okunurluğu kolaylaştırması için ETİKET kullanılır. Etiketi de sadece GOTO veya GOSUB ile gidilecek satırlara koymak yeterlidir.

10 A = A + 1
20 IF A > 20 THEN GOTO 50
30 PRINT A
40 GOTO 10
50 END

Yukarıdaki program kodları yerine; aynı işi yapan, satır numarası vermeden, etiket kullanarak yazılmış hali aşağıda.

basla:
A = A + 1
IF A > 20 THEN GOTO bitis
PRINT A
GOTO basla
bitis:
END

Bir satırda birden fazla komut da kullanılabilir. İki komutu ayırmak için : (2 nokta üst üste) kullanılır

CLS
PRINT "QBASIC"
PRINT "MERHABA DÜNYA !"

Üstteki ile alttaki kodlar aynı işi yapar. Farkı yoktur.

CLS : PRINT "QBASIC" : PRINT "MERHABA DÜNYA !"

PRINT yerine ? (soru işareti)

? "Merhaba Dünya !"
PRINT "Merhaba Dünya !"

Yukarıdaki iki satır aynı işi yapar. Yazarken ? işareti PRINT komutuna dönüşür. Bundan sonra eminim ki ? işaretini PRINT e tercih edeceksiniz.

Qbasicde yardım almak

QBasic in menülerinde HELP var. Fareyle tıkladığınızda bir yardım ekranı karşınıza gelecek. Ayrıca komutları yazdığımız bölümdeki kelimelerden faydalanarak da yardım alabiliriz. Örneğin OPEN yazın imleç(yanıp sönen gösterge) kelime üzerindeyken klavyeden F1 tuşuna bastığınızda OPEN komutu hakkında yardım ekranı gelir karşınıza. Burada Kısa açıklama, Detaylı açıklama, Örnek programı görebilirsiniz. Tabii burada yardım bilgileri Türkçe değil, İngilizce.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir