CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda proton parçacıkları rekor hıza ulaştıktan sonra çarpıştırıldı !
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ndeki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda bugüne kadar en yüksek hıza ulaştırılan protonlar birbiriyle çarpıştırıldı.
AP ajansının haberine göre, yerin 100 metre altındaki tünelde, 3.5 Tev (teraelektronvolt) güce ulaşan ışık huzmeleri ters istikametlerden gönderilerek toplam 7 Tev enerjiyle çarpıştırıldı.
Açığa çıkan enerji, bugüne kadar Avrupa ve ABD’deki çarpıştırıcılarda kaydedilen en yüksek enerji düzeyi oldu. CERN sözcüsü, bilim adamı Paola Catapano, “Bu yeni bir çağın başlangıcıdır” dedi. Gerçekten de öyle..
Muhtemelen çarpışma sırasında atom-altı parçacıklara ilişkin elde edilecek verilerin analizi uzun sürecek. Dört deney düzeneğine ait dev dedektörlerden toplanan milyarlarca veri arasından parçacık fiziğine ilişkin yeni bilgilerin ayıklanması ve yeni keşiflerin açıklanması, aylar alabilir. Kuantum Fiziğinde en basit hareket olan harmonik osilatörü incelemek bile çok zor iken bu işin altından nasıl kalkacaklar gerçekten bilemiyorum.
CERN araştırmacıları, Fransa-İsviçre sınırında 27 km uzunluğundaki dairevi yeraltı tünelinde, esasen evreni oluşturduğu düşünülen “büyük patlama”nın bir benzerini yaratmaya çalışıyor.
CERN yetkilisi Steve Myere, “İki huzmeyi çarpıştırmak başlı başına zorlu bir iş. Bu, okyanusun ortasında çarpıştırmak üzere Atlantik’in iki kıyısından birer toplu iğne fırlatmak gibi bir şey aslında…” dedimiş.
Bu çarpıştırma deneyi ertesinde BHÇ yaklaşık bir yıl bakıma alınacak. Daha sonra asıl hedef olan 14 Tev gücündeki en büyük çarpıştırma için hazırlık yapılacak.
Bilim adamları, “büyük patlama” deneyinde kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi umuyor. Bir mikro saniye sürecek çarpışmada, temel element parçacıkları, atom çekirdeklerini oluşturmak için birleşmeye başlamadan önce meydana gelen Big Bang (büyük patlama’ anındaki koşulların oluşturulması öngörülüyor.
Uzmanlar, çarpışma sırasında, özellikle teorik fizikteki kütle kavramının temelini oluşturan veya kara maddenin neden yapıldığını anlamaya yarayacak Higgs parçacığının (Tanrı parçacığı) kanıtını göreceklerini umuyor. Karanlık maddeyle karanlık enerji, evrenin yüzde 95’ini oluşturuyormuş.
Bir fizikçi olarak keşke bende orada bu heyecanı yaşayabilseydim 🙂 Düşünmesi bile bu kadar muazzam iken orada olmak.. Bilemiyorum, kafayı yerdim heralde 😀
Bu arada CERN’den Canlı görüntüler almak istiyorsanız bu bağlantıyı takip edebilirsiniz. Yerin 100 metre altındaki tünelin yapısını ve istatistikleri merak ediyorsanız bu bağlantıyı takip edebilirsiniz.