Pascal – Unitler

– Unit Programlar

UNIT PROGRAMLAR

Pascalda, diğer programların kullanabileceği pascal programlarına unit programlar denilmektedir. Bu programlar derlendikten sonra Turbo Pascal tarafından .TPU (Windows ‘ta .TPW, korumalı modda .TPP) uzantısını alırlar. Unitler birer bağımsız programdırlar, ancak kendi başlarına çalıştırılamazlar. Kendilerini çalıştıran bir ana program vasıtasıyla çalışabilirler. Unitler, bir program hacminin 64 KB sınırını aşması veya birden fazla program tarafından kullanılabilecek alt programları tekrar yazmamak için oluşturulurlar.

unit unitadi;

interface

procedure altprogadi1(…);

procedure altprogadi2(…);

function function1(….):…;

function function2(….):…;

var

….

type

….

const

implementation

procedure altprogadi1(…);begin {işlemler} end;

procedure altprogadi2(…);begin {işlemler} end;

function function1(….):…;begin  {işlemler} end;

function function2(….):…;begin  {işlemler} end;

end.

– Unit Kullanmanın Faydaları

Ana program ile unitler arasındaki önemli farklılıklardan biri de unitlerde, mutlaka UNIT komutu ile başlayan ve unitin adını belirten bir unit başlığı kullanılması zorunludur. Unit adı sekiz karakteri geçemez ve burada verilecek unit adı, programın diske kaydedilirken kullanılan ad ile aynı olmalıdır. Bir unit programın ana program tarafından kullanılabilmesi için ana programda USES komutuyla birlikte unit adının yazılması gereklidir.

UNIT  KULLANMANIN  FAYDALARI

Ø Unitler  önceden  derlendiğinden  program  içerisinde  kullanıldığında  yeniden  derlenmesi  gerekmez.

Ø Unit  kullanarak  yazılan  programlar  daha  kısa  ve  basit  olur.

Ø Unitler  daha  önceden  derlenmiş  procedure  ve  functionlardan  oluştuğu  için  ana  programdaki  hataları  ayıklamak  kolay  olur.

Ø Kendinize  ait  özel  programlar  oluşturarak  ileriki  programlarda  bunlar  kullanılabilir.

Ø Uzun  programlar  programı  hazırlayacak  olan  programcı  grubunda  paylaştırılarak  programın  daha  kısa  sürede  bitmesi  sağlanabilir.

Ø Unitlerin  kullanıldığı  diğer  bir  yer  ise  birden  fazla  programda  kullanılan  ve  sürekli  olarak  bütün  değerlerini  muhafaza  eden  değişken, sabit  ve  tipleri  tanımlamada  kullanılırlar.

Bir unit, interface ve implementation olmak üzere iki bölümden oluşur.Interface bölümünde, bu uniti kullanan program tarafından kullanılacak olan değişken, sabit, procedure ve function alt programlar yazılır. Ayrıca bu bölümde, bu unit programın kullanacağı hazır unitler ve kullanıcı unitleri de USES komutu ile tanıtılır.Implementation bölümünde ise geçerli unit içinde bulunan ancak ana program tarafından kullanılmayan alt programlar yazılır. Burada değişken, sabit ve tip  tanımlamaları da yapılabilir. Burada yapılan tanımlamalar sadece unit içerisinde geçerlidir.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir